Центр надання адміністративних послуг

Лохвицька територіальна громада

01.11.2023 10:18

Чи вносяться зміни до Державного реєстру прав у разі ЗМІНИ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ

65420a4c6b20e__395199105_273790098982383_4360132731419646615_n.jpg

       Відповідно до Закону України «Про оренду землі» однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

☝️Мінімальний розмір орендної плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) визначений Указом Президента від 02 лютого 2002 року

 Nº 92 "Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян-власників земельних ділянок і земельних часток (паїв)" та становить не менше 3️⃣відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю).

🤝За домовленістю між сторонами може бути встановлений будь-який розмір орендної плати, але не нижче мінімального.

🧮Орендна плата рахується від нормативної грошової оцінки землі ( далі -НГО). Зміна НГО земельної ділянки є підставою для перегляду розміру орендної плати.

☝️Для зміни орендної плати необхідно внести зміни в договір оренди (укласти додаткову угоду до договору оренди).

🔖Примітка:

Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності, передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за згодою сторін протягом строку дії договору оренди, а також у разі його поновлення (крім випадків консервації таких земельних ділянок, а також визнання земельних ділянок забрудненими (потенційно забрудненими) вибухонебезпечними предметами).

✍️Відомості про ціну (вартість) нерухомого майна, ціну (вартість) речових прав чи розмір плати за користування чужим нерухомим майном вносяться до Державного реєстру прав ☝️ВИКЛЮЧНО під час державної реєстрації набуття прав на підставі документів, поданих для такої реєстрації. У разі відсутності в документах, поданих для державної реєстрації прав, відповідних відомостей про ціну (вартість) такі відомості не вносяться до Державного реєстру прав, а додаткові документи для їх отримання не вимагаються.

📘Відповідно до частини другої статті 4 вказаного Закону у разі визначення часток у праві спільної власності чи їх зміни, зміни суб’єкта управління об’єктами державної власності, зміни правонабувача речового права, похідного від права власності, строку дії такого речового права, а також зміни обтяжувача, особи, в інтересах якої встановлено обтяження речових прав, чи зміни умов обтяження проводиться державна реєстрація таких змін, при цьому дата та час державної реєстрації речових прав, обтяжень речових прав залишаються незмінними.

‼️Отже, Закон містить вичерпний перелік випадків державної реєстрації змін і зміни розміру плати за користування (орендної плати) в даному переліку немає.

👩‍💻Варто зазначити, що державна реєстрація прав здійснюється з метою підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, а у випадку внесення змін до договору оренди землі щодо розміру орендної плати це не впливає на вказані факти.

📒Частиною третьою статті 653 Цивільного кодексу України визначено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

✍️ВИСНОВОК :

домовленості сторін щодо зміни розміру орендної плати набирають чинності з моменту укладення договору і не потребують додаткового підтвердження зі сторони держави, у тому чисті не підлягають у такій ситуації внесенню до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.